Water bron voor Ziekenhuis Tanzania

April 2019

Er is water gevonden!

In december vorig jaar hebt u kunnen lezen over het schoon drinkwater project in Tanzania waarbij een ziekenhuis in het plaatsje Mnero voorzien zou gaan worden schoondrinkwater.

Er is nu op 60 meter diepte voldoende en schoon drinkwater gevonden!

Hier is te zien dat ze de bron aan het schoon spoelen zijn met luchtdruk. De volgende stap is om hier een elektrische pomp op aan te sluiten die het schone drinkwater naar het ziekenhuis kan verpompen.

December 2018

Refind Charity koppelt donateur aan schoon drinkwater project, Ziekenhuis Tanzania

Betreft:

Schoon drinkwater voorziening Ziekenhuis Mnero, Zuid Tanzania.

Uitvoering:

Gain, Water for life projects

Omschrijving:

In het zuiden van Tanzania ligt het dorp Mnero, 500 km ten zuiden van de hoofdstad Dar Es Salaam.

Mnero is een uitgestrekt gebied wat op zich niet heel veel inwoners heeft, echter zijn het voornamelijk de slechte wegen die het gebied enigszins lastig bereikbaar maakt. Het heeft een ruraal hospital wat dienst doet voor de hele regio. Soms komen er patiënten die 100 km hebben afgelegd. Het ziekenhuis valt onder een katholiek bestuur en het heeft 96 bedden. Er komen merendeels zwangere vrouwen en kinderen, echter kunnen er alle soorten patiënten terecht. Jaarlijks vinden er zo`n 800 bevallingen plaats.

  Nederlands dokters echtpaar Maarten & Marlies en zoontje Loek

Heren afdeling

De huidige water voorziening bestaat uit een gegraven put van ongeveer 20 meter diep. Doordat het niet diep genoeg is, zit er veel mangaan in het water wat de leidingen doet verstoppen. Het water wat uit de kraan stroomt is daardoor zwart. dat betekend dat het nu moet doen met opgevangen regenwater, en water uit flessen, cans die elders gekocht moeten worden.

 

Hoe nu verder:

Er is een onderzoek uitgevoerd door een erkende firma die doormiddel van elektronische pulsen kan traceren of er water is en hoe diep het water zich bevind. Men heeft 3 verschillende locaties aangegeven, de eerste keus is de diepste, 90 meter wel te verstaan. de andere locatie`s zijn minder diep, rond de 40 meter, Gain Tanzania heeft het voornemen om een ​​enkele weken te beginnen met het slaan van een nieuwe bron. Ik heb begrepen dat men gaat voor keuze 1. De verwachting is dat de kwaliteit van dit water beter is. Een diepte 90 meter is ook wel zo`n beetje het diepste holl wat men kan realiseren.

Wanneer er normaal gesproken in een willekeurig dorp een bron wordt geslagen, laat men tot die diepte een kunststoffen pijp zakken met een diameter van 4,5 inch (ca 11,5 cm) In deze pijp laat men een stijgbuis zakken waardoor het water omhoog wordt gepompt met een handpomp. In deze situatie gaat men een elektrische pomp plaatsen die het water omhoog pompt naar een wateropslag tank. Vanuit deze tank wordt het water naar het ziekenhuis gepompt. Dus de opzet is in deze iets anders dan gebruikelijk.

Hopelijk kan men begin 2019 genieten van heerlijk fris schoon drinkwater uit eigen bodem.

Installatie van de boorwagen in het dorp Piruka.